Selasa, 2 April 2013

Dua Situasi

Situasi A....
1. Hari ini janji nak membersih rumah, tapi minda memberitahu rumah tak kotor sebenarnya.
 
2. Janji nak ke perpustakaan lepas Zohor, tapi minda memberitahu tak perlu, boleh buat di rumah aje.
 
3. Janji nak berpuasa sunat besok, tapi bangun terlewat, minda memberitahu batalkan sj kerana ia bukan wajib.
 
4. Janji nak siapkan assignment/tulisan/kerja penting, minda mengklik di laman Facebo...ok, kejap-kejap balik ke Facebook melihat ada tak org respon apa yg kita taip...
 
5. Ada azam nak berniaga, tapi sebelum mula, minda mula menakutkan hasrat itu dgn persoalan - 'apa kata kalau tak de bisnes?' - 'kalau tak dpt bayar pinjaman macammana?' - 'kalau keluarga tiba-tiba perlukan duit?'
 
6. Janji nak sembahyang subuh di masjid, minda berkata nampak nak hujan dan pelbagai jenis alasan lain utk sembahyang di rumah...
 
7. Janji nak bersenam, rasanya ini tak perlu hurai...

Situasi B....
Janji nak pergi
a. tgk wayang
b. karaoke
c. kedai kopi mengumpat
d. aktiviti yg mendekati maksiat,

ia selalu menjadi, dan minda tidak lupa, bahkan segala jenis halangan tak dpt hindarkan seseorang itu tiba di tempat sepatutnya.

Apabila anda terfikir nak buat sesuatu kebaikan, syaitan akan selalu membisik dan menangguhkan dgn perkara remeh.

Apabila anda terfikir hendak melakukan perkara yg membuang masa dan maksiat, syaitan akan membisik utk menggalakkannya.

Org yg kuat imannya dan taqwa kpd Allah apabila di situasi B, akan timbul perasaan bersalah, jiwanya akan melawan bisikan syaitan.

Org yg kuat imannya dan taqwa kpd Allah apabila di situasi A, jiwanya akan memberitahunya usah melayan bisikan syaitan yg menggalakkan kemalasan dan membazir waktu, dan menggalakkannya menjadi seorg yg rajin.

Org yg tidak kuat imannya dan mentalnya akan mengalah pd bisikan syaitan, akhirnya menjadi umat yg malas, suka membazir masa dan mudah terjebak dalam maksiat.

Sedarlah tentang peranan syaitan dan kuatkan ibadah dan rapatkan diri dgn Allah utk melawan bisikan syaitan ini. Hanya iman yang teguh dan mantap sahaja dapat menangkisnya. Banyakkan berzikir dan beristighfar agar hati tidak mudah lalai dan terpesong kepada perkara yang mendatangkan dosa dan maksiat.

Rajin, disiplin, konsisten, sabar dan SENYUM senantiasa adalah nilai yg sentiasa kelihatan pd mereka yg beriman. Sekadar perkongsian utk pagi ini.
 
 
Dipetik dari Tuan Ibrahim Tuan Man

Tiada ulasan: